ekobrvnare-logo


Najčešća pitanja o izgradnji brvnara:

 1. Šta je sve potrebno za izgradnju brvnare?
 2. Koliko košta izgradnja temelja?
 3. Koliko vremenski traje izrada, proizvodnja drvene kuće?
 4. Koliko vremenski traje montaža brvnare?
 5. Koju vrstu drveta koristimo za izgradnju?
 6. Da li kuća ima nekakvu zaštitu?
 7. Koliki je vek trajanja drvenih kuća i garancija?
 8. Koliko često se kuća mora premazivati zaštitnom tečnošću?
 9. Da li se može dobiti kuća prema sopstvenom nacrtu?
 10. Koliko košta projekat/projektna dokumentacija?
 11. Može li se dobiti projekat nekog modela, a da se ne gradi brvnara?
 12. Koji krovni pokrivač da izaberem?
 13. Da li se određene stavke posebno plaćaju?
 14. Da li imam dodatnih obaveza?

Odgovori


1. Šta je sve potrebno za izgradnju brvnare?

Za izgradnju brvnare potrebno je obezbediti temelje. Temelji mogu biti obični, ili sa podrumskim delom (zavisno od terena). Temelje izrađuje kupac, prema našem projektu, a izvođač ih mora kvalitetno uraditi. Ovaj deo posla takođe može odratiti naša firma, ali se taj deo posebno ugovara i plaća.2. Koliko košta izgradnja temelja?

Cena izrade temelja zavisi pre svega od terena na kome će se kuća graditi, pa stoga ovde nije moguće dati adekvatan odgovor.3. Koliko vremenski traje izrada, proizvodnja drvene kuće?

Za proizvodnju treba u proseku 60 dana. Priprema (rezanje materijala) traje 3-4 dana, a ostatak vremena je period potreban da se drvo osuši do potrebnog nivoa vlažnosti (grede se suše 2 meseca, a brvna 28 dana u sušari).4. Koliko vremenski traje montaža brvnare?

Kako je drvena konstrukcija unapred pripremljena, za montažu na vašim temeljima ne treba više od 10-15 dana. Ukoliko je u pitanju kompletna kuća, završni poslovi traju duže, zavisno do kog stepena završenosti klijent želi da mi izvedemo radove.5. Koju vrstu drveta koristimo za izgradnju?

Za izradu brvnara koristimo isključivo jela zbog perfektnih svojstava koje poseduje za ovakvu vrstu gradnje. Takođe postoji mogućnost izrade brvana i od borovine, ali je ta varijanta skuplja jer je izuzetno teško pronaći zdravo drvo potrebne veličine, a kada se takvo pronađe, ima visoku cenu. Za objekte uzimamo samo prvoklasno drvo - jesenju seču.6. Da li kuća ima nekakvu zaštitu?

Da. Drveni deo kuće se impregnira, što je jedan od najvažnijih poslova. Impregnacija je trokomponentna te štiti kuću od insekata i gljivica, vlage i UV zraka. Unutrašnja strana se premazuje dva puta, a spoljna tri, sredstvima na bazi vodenog rastvora, sa prirodnim voskom.7. Koliki je vek trajanja drvenih kuća i garancija?

Vek trajanja drvenih kuća je oko 100 godina, pa i duže (poznato je postojanje crkava-brvnara još iz XVI). Uz impregnaciju brvana i Vaše pravilno održavanje, životni vek naših objekata produžava se i za duplo.

Garanciju na drvenu konstrukciju dajemo na minimalno 10 godina.8. Koliko često se kuća mora premazivati zaštitnom tečnošću?

Kuća se premazuje svakih 5-10 godina, zavisno od klimatskih uslova. Detaljna uputstva o održavanju dobijate nakon završene montaže objekta.9. Da li se može dobiti kuća prema sopstvenom nacrtu?

Naravno, i u tome smo maksimalno fleksibilni. Možete dobiti kuću prema svom nacrtu, a da to ne utiče na cenu objekta. Potrebno je da nacrt sadrži plan i po mogućstvu 3D prikaz, odnosno prikaz fasade gde se jasno vidi izgled kuće. Nakon što razmotrimo Vaš zahtev (da li je tehnički izvodljiv) izrađujemo projekat10. Koliko košta projekat/projektna dokumentacija?

Kupci naših objekata projektnu dokumentaciju dobijaju gratis. U slučaju kada gradimo po Vašem nacrtu, takođe besplatno izrađujemo projektnu dokumentaciju, sa svim overama potrebnim za dobijanje građevinskih dozvola.11. Može li se dobiti projekat nekog modela, a da se ne gradi brvnara?

Projekti su dela naših inženjera u koja su uložili svoje znanje i rad, te stoga imaju svoju cenu. Za kupce naših objekata ta cena ide na naš teret, a za one koji bi želeli samo projekat, cene su od 700 do 1.500 za kompletan, overen projekat sa tehničkom proverom, zavisno od veličine i komplikovanosti objekta.12. Koji krovni pokrivač da izaberem?

Pri izboru krovnog pokrivača potrebno je obratiti pažnju na nekoliko aspekata:

Nismo mogli a da ne primetimo trend koji vlada, da se na brvnare stavlja ondulina i tegola, ali naša preporuka ne podržava ovakav izbor. Noseće grede koje ugrađujemo u naše kuće (15x15 cm) mogu da nose svaki krovni pokrivač, pa nema razloga da se beži od crepa. To je pokrivač najbolje prilagođen našem podneblju (ima najbolja zaštitna i izolaciona svojstva), najbolju trajnost (garancije proizvođača su oko 50 godina dok je trajnost onduline i tegole 5-10 godina, nakon čega se moraju menjati), postoji u puno varijanti oblika i boja što pruža veliku mogućnost izbora i zadovoljenja estetskih kriterijuma.

Naša druga preporuka je šindra - tradicionalni drveni pokrivač brvnara sa Tare i Zlatibora, koji se pravi od zrelog drveta, ručno - tesanjem, ili industrijski.13. Da li se određene stavke posebno plaćaju?

U cene navedene u našem cenovniku nije uključen prevoz do mesta montaže, pa se to dodatno obračunava i plaća. Ukoliko brvnaru gradimo u našem kraju, na području Tare, troškove prevoza snosimo mi.

Takođe, u cenu nije uračunat krovni pokrivač ni keramika (pločice za kupatilo/kuhinju) i sanitarije. To je deo materijala koji sami nabavljate (po sopstvenom ukusu), a mi postavljamo (montaža uračunata u cene iz cenovnika).14. Da li imam dodatnih obaveza?

U dodatne obaveze kupca spada obezbeđivanje vode i električnog napajanja na gradilištu, kao i smeštaj za ranike za vreme montaže. Smeštaj podrazumeva samo prenoćište, ne i ishranu.

 
Imate dodatna pitanja? Pišite nam ili nas pozovite, rado ćemo odgovoriti na sve što Vas zanima!!

Naslovna | O nama | Cenovnik | Katalog | Galerija | FAQ | Kontakt